Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Religie vs. Wetenschap

Door Thy King op dinsdag 23 november 2010 22:54 - Reacties (53)
Categorieën: Gedachtengangen, God en religie, Views: 11.784

Ik gebruik de laatste tijd mijn blog regelmatig om discussie op te wekken. Naast dat het een interessante en nieuwe kijk kan geven op bepaalde dingen, kan het ook wel eens goed verbazen. Zoals mijn laatste blogitem waar ik een aantal vragen stelde rond het geloof en geloof vs wetenschap. Vooral dat laatste heeft mij enorm verbaasd!

Lees verder »

[Poll] Waar geloof je in?

Door Thy King op donderdag 4 november 2010 21:37 - Reacties (53)
Categorieën: Gedachtengangen, God en religie, Views: 8.986

In mijn vorrige blogitem stelde ik dat onze normen niet uit de bijbel komen, en gebruikte daar het boek van Richard Dawkins voor om het aan te tonen. Dit gaf nogal een stevige discussie, waar Barleone nogal hoge ogen gooide met zijn overtuiging. Er werd door meerdere mensen gevraagd waar ze nu precies in geloofden? Uiteindelijk zag ik daar wel een blogitem in :).

Lees verder »

Onze morele waarden

Door Thy King op maandag 1 november 2010 22:32 - Reacties (102)
Categorieën: Gedachtengangen, God en religie, Views: 13.762

Ik ben laatst begonnen met het lezen van een boek. Dit boek is geschreven door Richard Dawkins, en heet 'The God Delusion' (10tje bij Bol.com). Als ik nu een ruwe gok moest doen naar je gedachten, dan is het "oh nee hè, het G woord!". Maar wees niet bang, dit boek is geen religieus gezever, maar precies het tegenovergestelde!

Lees verder »

Politieke Gouden Bergen

Door Thy King op donderdag 24 september 2009 14:35 - Reacties (39)
Categorie: Gedachtengangen, Views: 9.053

Inleiding
Er zijn al vele momenten in het (recente) verleden te bedenken waar mensen blindelings achter een bepaald persoon aanliepen. De grote namen zijn wereldwijd bekend. Hitler is er 1 van.

Maar de laatste paar jaar zijn er ook een aantal kleine namen opgekomen, waarvan ik de meeste ook niet ken. Maar in ons eigen kleine landje hebben we er 2 gehad in korte tijd. Pim Fortuin en nu Geert Wilders.

Voordat dit blind schreeuwen wordt, de dood van Pim had nooit mogen gebeuren. Ik was (en ben nog steeds) geen volgeling van mr. Fortuin, maar we leven in een min of meer vrij land, dus hij moet zijn mening mogen en kunnen spuien.

Recentelijk hebben we een nieuw iconisch figuur in politiek Den Haag, wel bekend onder de naam 'Wilders'. Dit blijkt ook nog zijn echte naam te zijn, dus dat is wel zo makkelijk. Bij mij thuis wordt hij scherend de 'Super Sayen' genoemd (Dragonball Z, en nee ik ben geen fan :)).

Om toch maar eens met het centrale punt te beginnen van dit blogitem, de vraag waar ik me over verbaas is waarom zoveel mensen hem (en vergelijkbare mensen) blindelings volgen?

Lees verder »

Een wereld zonder geld

Door Thy King op woensdag 24 juni 2009 15:54 - Reacties (52)
Categorie: Gedachtengangen, Views: 8.152

Zou het mogelijk kunnen zijn om onze wereld geld-vrij te krijgen? Zou het mogelijk kunnen zijn om afstand te doen van geld?

"What if...?"

We dromen waarschijnlijk allemaal wel eens over onrealistische scenario's. Dus waarom niet deze?
Ik had laatst een discussie met mijn vader over of het mogelijk zou zijn om geld af te schaffen, en hoe de wereld er vervolgens uit zal zien.

Mijn vader zei meteen 'nee, onmogelijk', zonder ook maar eens goed te overdenken. Ik had echter het idee dat het wel mogelijk zou zijn, al zei het met een zekere hoeveelheid aanpassingen.

Waarom een wereld zonder geld? Het werkt toch immers prima zo?
Werkelijk? Kijk eens om je heen. Zet bijvoorbeeld het nieuws maar eens aan. De wereld is zo scheef en vreemd als het maar kan. En aan de basis van die scheefheid? Jup, geld (en is het geen geld, dan is het wel religie).

Stel dat we (als in: de hele wereld) in 1 keer geld zouden opgeven? In het begin zou het totale chaos zijn. Iedereen zou rennen naar de grote en 'dure' spullen. Ferrari's en zo. Maar wat dan? Dan heb je al die dure tv, die mooie sportwagen, en dan? Ok, een beetje lol hebben, zou ik ook doen. Maar stel dat je dat altijd kan doen? Joepie, een leven aan lol!

Oké, dus er zouden beperkingen moeten zijn. Je zou bijvoorbeeld bij wet moeten werken, ipv voor het geld wat je verdiend. Het kan immers niet alleen maar lol zijn. Schaarse dingen zullen moeten worden verloot oid. Er zal een strak reglement moeten zijn om het een en ander in te perken.

Maar wat als we kijken naar de voordelen? Alle, maar dan ook echt alle geld gerelateerde criminele zaken zouden in 1 klap nutteloos zijn. Dat is meteen het grootste deel van alle criminaliteit. Corruptie heeft geen zin meer (al zou wet brekende vriendendiensten nog steeds gebeuren). Overvallen, diefstallen, smokkelingen, allemaal nutteloos. Ook zouden dingen zoals eten en drinken goed verdeeld kunnen worden over de wereld, en konden we echt eens onze volle potentie behalen op het gebied van de wetenschap. Het hele milieu vraagstuk zou ook kunnen worden opgelost zonder te blijven mekkeren over geld.

Waarde

Nu we het over geld hebben, hebben we het ook gelijk over waarde. Wat is waarde? Waarde is meestal uitgedrukt in een som geld. Maar als je huis in brand staat, ga je niet naar binnen om je dure tv te redden. Meeste mensen rennen naar binnen voor familie, huisdieren en fotomappen. In die volgorde. De rest wat in het huis staat is een kwestie van 'kut, maar jammer dan'. Dus wat is dan de echte waarde van de spullen die je hebt?

We kennen allemaal de uitspraak 'geld maakt niet gelukkig'. Klopt. Maar waarom willen we dan constant meer hebben. Mensen die miljoenen verdienen willen nog steeds meer hebben. Wat is het nut. Wat is de waarde dan van het geld? Geef iemand met een minimum loon 100 euro, en de waarde is een stuk hoger dan iemand met 12 miljoen op de bank. Waarde van het geld zelf is al relatief. Die 12 euro kostende stapel foto's hebben voor veel mensen veel meer waarde dan de 1200 euro kostende tv, of zelfs de 25000 euro kostende auto, of het 250000 kostende huis.

Als je zo redeneert, zou je kunnen stellen, dat na de eerste 'gold rush' van 'hebben hebben hebben' er toch al gauw ergens een 'muntje' zou moeten vallen dat het nutteloos is. Iemand met meer spullen is niet een grotere/betere persoon dan iemand met weinig spullen (of geld). En een race van 'ik heb meer troep dan jij' heeft ook niet echt zin.

Regels

Zou het mogelijk zijn een wereld zonder geld te hebben? De centrale vraag van mijn gedachtegang. Het financiële gebeuren waar de wereld nu op draait zit heel strak in de regels. Het is een aantal keer fout gegaan, dan hebben we een 'crisis'. Elke keer als het fout gaat, of fout dreigt te gaan, krijgen we nieuwe of aangepaste regels erbij.

Ik denk dat een wereld zonder geld ook strak in de regels zou moeten zitten. Het zal vast een keer fout gaan, en de aanpassing is enorm. Immers, iedereen in deze wereld is opgegroeid in een wereld waar geld van belang was. Geld was een mate van presteren. Met veel geld ben je wat, denkt men....

Hoe de regels eruit zouden moeten zien, dat weet ik nog zo net niet. Er zal waarschijnlijk een regel moeten komen dat je jezelf productief moet maken voor de samenleving. Zoek werk wat je leuk vindt, en doe het. Er zal dan vast dingen buiten vallen, zoals vuilnismannen of zo. Maar ook daar valt vroeg of laat wel een oplossing voor te bedenken.

Money is the root of all evil

Er is vaak overal en van alle hoeken van de samenleving een eeuwige discussie over hoe de wereld verbeterd kan worden. Men stelt dat iedereen naar school moet gaan, schoon water, goede huizen, en gezondheidszorg moeten (kunnen) hebben. Maar de reden waarom deze mensen dit vaak niet kunnen of hebben, is (weer) geld. Ik zeg niet dat ik hier het antwoord heb, de mens is immers zelf de architect van zijn problemen. Maar ik denk wel dat als geld goed en wel is uitgebannen, dat de wereld er een stuk beter uit zou kunnen zien.

Als ik het nieuws aanzet met deze gedachtegang in mijn achterhoofd, is geld voor een heel groot deel de bron van ellende. Zoals het eruit ziet: 'Money is not the root of all evil', 'Money is evil'.

Realiteit

Zal er een kans zijn dat het ooit zover komt? Realistisch gezien? Ik denk het niet. Bij alle wereldverbeteraars die we hebben in de wereld, zal dit er ook niet in gaan, denk ik. Maar het blijft wel een leuke gedachtengang. Zonder zomaar in de 'dat is onmogelijk' stuiptrekking te schieten, ben ik benieuwd wat anderen ervan denken. Ik weet dat het niet realistisch is, maar toch. 'What if...'