Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Afscheid van een oude vriend

Door Thy King op zaterdag 12 maart 2011 16:25 - Reacties (26)
Categorie: Onzin en vreemdheid, Views: 7.873

Er is onlangs iets overleden waar ik meer dan de helft van mijn leven plezier van heb gehad. Je kent het wel, een trouw product wat eigenlijk alles overleeft, wat je telkens weer opknapt, en wat door dik en dun bleef werken. En dan komt de dag dat dit apparaat, dit totaal gevoelloze ding, toch kapot gaat; of in mijn geval: zoveel gaat kosten dat het niet meer opweegt om hem te repareren. En dat je het toch jammer vind. Een eind van een persoonlijk tijdperk.

Toen ik 12 was, en ik naar de middelbare school mocht, kreeg ik een nieuwe fiets. Ik was een van die personen die altijd met de fiets in de weer was, van jongs af aan, en er heel wat van totaal heb vernietigd. Tot op de dag van vandaag heb ik graag een goede fiets onder mijn kont, en rijd dan ook graag nog een lekker stukje. Mijn oude 'stalen ros' heeft mij dan ook vele duizenden kilometers vervoerd, waarvan de meeste toch wel van en naar school.

Maar op een gegeven moment heb je geld gespaard van je bijbaantje, en koop je een nieuwe fiets. De oude Sparta fiets werd back-up, en verdween in de schuur. Maar die nieuwe fiets ging dood; het frame brak. Ik had nog garantie, maar het model werd totaal niet meer gemaakt, laat staan gerepareerd, dus een andere fiets. De opvolger van die fiets heeft het ook maar een paar jaar uitgehouden. Als reactie op 2 Giant fietsen (niet kopen, kut kwaliteit), heb ik nu een goede Gazelle Goldline onder mijn kont, waar ik nog nooit problemen mee heb gehad; afgezien van een paar lekke banden natuurlijk.

Maar terwijl ik mijn dagelijkse fiets verving, bleef mijn Sparta, mijn fiets der fietsen, gekregen toen ik 12 was, mij trouw. Soms stond deze een tijdje in de schuur, omdat ik niet zo vaak mijn reserve fiets nodig had, maar als de primaire fiets kapot ging, dan was het bandjes op pompen, en weer met de Sparta naar mijn bestemming: 3 versnellingen, trommel remmen, en een Ben erop. Het was een basis fiets, maar hij deed het altijd. Ik gaf 'm dan ook zo nu en dan een check-up zodat ie altijd klaar was mocht ik 'm nodig hebben.

En dan komt de dag voor alweer de volgende school, en ga je naar de Technische Universiteit in Delft. En dan heb je een fiets nodig op Station Delft, want je gaat natuurlijk niet met de bus (je bent immers geen watje :)), en je gaat al helemaal niet lopen, want je hebt een trouwe stalen ros in de schuur staan. Klaar om je overal naartoe te vervoeren. Dus je neemt 'm mee naar Delft, en parkeert 'm daar in het rek. En daar heeft hij 5 jaar gestaan. In weer en wind. In regen en zonneschijn. Altijd wachtend, netjes wachtend totdat ik 'm nodig had.

Zo nu en dan neem je 'm weer mee naar huis, om 'm dan een onderhoudsbeurt te geven. Een nieuw zadel, nieuwe banden, wat kleine klusjes zodat hij weer rijklaar is, en dan gaat ie weer naar Delft. 5 jaar heeft ie daar gestaan. Langzaam roestend, langzaam wegkwijnend. Je ziet het aankomen. Onderdelen beginnen te falen, een van de trommelremmen gaat vastzitten, kritieke onderdelen beginnen door te roesten zoals de versnellingskabel. Tussendoor breekt er nog eens de ketting af; gelukkig een goedkope reparatie. En dan komt de zwanenzang. Langzaam beginnen de spaken van het achterwiel te verroesten, en 1 voor 1 te breken. Een paar dagen geleden brak een van de kritieke spaken, waardoor er ineens een enorme slag in het achterwiel zat. De rest staat ook op breken, dus de fiets is niet meer veilig. En dan realiseer je het:

Hij is stervende.


Verwoedt probeer je nog te kijken of er alternatieven zijn. Meer dan de helft van je leven heeft de fiets je alles gegeven. 14 jaar van trots. Er is van alles aan die fiets kapot gegaan. Er zitten meerdere nieuwe achterwielen om, het zadel is al meerdere malen vervangen, de originele handvatten zijn al tijden verdwenen en vervangen, de bel is al lang kapot, de lampen deden het al jaren niet meer, de trappers zijn ook al meerdere keren vervangen, en zelfs het frame is vervangen! Maar hij bleef werken.

Aan het eind van z'n leven deed de achterrem het niet meer, de voorrem werkte maar voor de helft. Dit gaf altijd een leuke uitdaging om zo snel mogelijk te rijden, en genoeg tijd over te houden om op tijd nog stil te staan. De eerste versnelling moest je handmatig vasthouden, want de versnellingshendel schoot vrolijk weer terug in zijn 2. De brekende spaken zorgden voor krakende en kreunende wielen, en het doorgeroeste voorspatbord zat alleen nog vast met die v-beugel, en rammelde steeds onder het rijden.

De schade om mijn oude stalen ros op te knappen liep ver over de 150 euro heen: nieuwe spaken in het achterwiel, wellicht een nieuwe velg, nieuwe trommelremmen (voor en achter), nieuw zadel, vervanging van de bekabeling, etc. Helaas kan ik me dat niet veroorloven op dit moment. Dus zal ik afscheid moeten nemen.

Aangezien ik nog steeds naar de TU moet in Delft, is de fiets ondertussen vervangen voor een ander exemplaar, maar toch zal daar niet dezelfde sentimentele waardering aan hangen als mijn oude Sparta. Ik zal 'm missen.

Ik heb mijn Sparta weer mee naar huis gebracht, en heb nog niet besloten wat ik ermee ga doen, maar binnenkort zal ik toch een beslissing moeten nemen. Ik vrees dat het nu echt gedaan is. Vandaar deze laatste eerbetoon op mijn blog voor mijn trotse stalen ros, mijn trouwe 'vriend'. Moge u rusten in vrede. :'(


Mocht u zich afvragen of ik knettergek geworden ben? Nee hoor. Gelieve het bovenstaande met een korrel zout te nemen! :)


Afzeikreacties zonder gedegen onderbouwing worden gratis en voor niks verwijderd!

Volgende: Licht vreemd maar rustgevend 03-'11 Licht vreemd maar rustgevend
Volgende: Laat me nou lachen! 03-'11 Laat me nou lachen!

Reacties


Door Tweakers user MJ-Princeps, zaterdag 12 maart 2011 16:42

Ik begrijp heel goed wat je bedoelt! Sterkte met het verlies :(

Door Tweakers user sypie, zaterdag 12 maart 2011 17:03

Hier staat ook zo'n tweewieler in de schuur. Deze is ook al voorzien van een nieuwe ziel, de oude was echt op. Toch is het nu dan echt tijd (financieel niet) om aan vervanging te denken.

Gelukkig kun je fietsen ook aan de muur hangen ter decoratie...


Door Tweakers user Harm_H, zaterdag 12 maart 2011 17:15

Begrijpelijk! Heb ik net Oath to Order opstaan terwijl ik dit lees, dat past erg goed bij de stijl van dit verhaal.

Door The.Force, zaterdag 12 maart 2011 17:29

This is Sparta!!!11

Door Tweakers user boers706, zaterdag 12 maart 2011 17:38

Hup even nieuwe spaken monteren en je kunt weer een paar jaar vooruit! :)

Door Tweakers user RangedNeedles, zaterdag 12 maart 2011 17:41

:/

Helemaal niet knettergek. Ikzelf heb ook wel zo'n voorwerpen die helaas ook niet meer zijn wat ze vroeger waren. En ook al werken ze niet meer, no fucking way dat ik ze gewoon ga weggooien.
(Hier stond Gregory's Theme van Basto op, dat dramatiseert het allemaal nog 'n beetje meer :))

Door Tweakers user ZpAz, zaterdag 12 maart 2011 18:36

Er zitten meerdere nieuwe achterwielen om, het zadel is al meerdere malen vervangen, de originele handvatten zijn al tijden verdwenen en vervangen, de bel is al lang kapot, de lampen deden het al jaren niet meer, de trappers zijn ook al meerdere keren vervangen, en zelfs het frame is vervangen! Maar hij bleef werken.
Ondertussen heb je dus al een compleet andere fiets dan waar je mee begon ;)

Door Tweakers user Tsurany, zaterdag 12 maart 2011 19:00

Kan je daar niet van een junk wat nieuwe wielen kopen? Zie vaak genoeg frames zonder wielen, dus er moeten ook wel genoeg wielen zonder frames zijn toch?

Door Tweakers user Hakker, zaterdag 12 maart 2011 19:09

Giant kutfietsen? Moet ik er toch bezwaar op maken. Ik heb er 1 bijna 20 jaar gehad. Zo ongeveer de eerste alu frame mountain bikes die destijds betaalbaar was met Shimano Deore XT spul erop. Op een lekke band na nooit iets gehad. Puur de deur uit gegaan omdat ik amper meer fietste en ik ook nog een Personal Bike heb die ook niet kapot te krijgen is :)

Door Daniël Kraak, zaterdag 12 maart 2011 19:30

Haha, dit komt me heel bekend voor. Ik ben eerstejaars op de TU Delft en had daar ook mijn fiets mee naar toegenomen die ik sinds mijn twaalfde had. Hiervan braken ook ineens spaken in de achtervelg af. :P

Door Tweakers user Tsurany, zaterdag 12 maart 2011 19:38

Daniël Kraak schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 19:30:
Haha, dit komt me heel bekend voor. Ik ben eerstejaars op de TU Delft en had daar ook mijn fiets mee naar toegenomen die ik sinds mijn twaalfde had. Hiervan braken ook ineens spaken in de achtervelg af. :P
Verkapte 'kijk mij eens fiets met spaken kunnen betalen' post...

Door Tweakers user Thy King, zaterdag 12 maart 2011 19:47

Dank allen voor de reacties. Ik had als intentie om dit meer als een serieuzere grap neer te zetten, maar schijnbaar hebben meer mensen last van sentimentele aanhechting aan producten :). Om eerlijk te zijn gaat het mij wel een beetje aan het hart, niet zozeer om de fiets, maar om de herinneringen waar die fiets een rol in heeft gespeeld. Maar herinneringen blijven. :)
HAHAHAHAHAHAHAH! Daar had ik nog niet eens aan gedacht! :D
boers706 schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 17:38:
Hup even nieuwe spaken monteren en je kunt weer een paar jaar vooruit! :)
Als het alleen die spaken waren, dan ja. Maar het is veel meer dan dat. De trommelremmen zijn al samen zo'n 60 tot 100+ euro. Op het moment dat je af en toe je voeten op de grond moet zetten om te remmen, zijn ze aan vervanging toe. En ik heb het geld nu gewoon niet.
ZpAz schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 18:36:Ondertussen heb je dus al een compleet andere fiets dan waar je mee begon ;)
Dat klopt wel. Er zaten nog wel originele dingen op, gelukkig :)
- Voor en achter spatbord (achterspatbord was deels kapot geroest)
- Kettingkast
- Zadelpen
- Bagagedrager
- stuur
- voorvork
- tandwielen
- reflector
En dat was het wel denk ik.
Tsurany schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 19:00:
Kan je daar niet van een junk wat nieuwe wielen kopen? Zie vaak genoeg frames zonder wielen, dus er moeten ook wel genoeg wielen zonder frames zijn toch?
Ik heb daar inderdaad naar gekeken, maar een gratis vervangende fiets vs een 2ehands onderdelenfiets kopen, is de keus niet zo heel moeilijk. En de vervangende fiets is zeker geen slechte! (7 versnellingen, goede remmen, alleen de verlichting voor werkt niet meer :()
Hakker schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 19:09:
Giant kutfietsen? Moet ik er toch bezwaar op maken. Ik heb er 1 bijna 20 jaar gehad. Zo ongeveer de eerste alu frame mountain bikes die destijds betaalbaar was met Shimano Deore XT spul erop. Op een lekke band na nooit iets gehad. Puur de deur uit gegaan omdat ik amper meer fietste en ik ook nog een Personal Bike heb die ook niet kapot te krijgen is :)
Ik heb 2 giant stadsfietsen gehad. De eerste was zo'n volledig geveerde versie. Reed absoluut fantastisch, maar in de achtervork (die had je nu, omdat ie geveerd was) zat een enorme elementaire (lees: 1e jaars ingenieursopleiding) fout die ervoor zorgde dat ie op de lasnaad brak. Ik was niet de enige met dat probleem, dus hadden ze die hele lijn fietsen gedumpt. Daarom worden ze niet meer gemaakt, maar volledig geveerde fietsen zijn fantastisch. Die zadelpenvering van tegenwoordig is absoluut bagger.

En toen had ik een 2e genomen, een special edition. Daar heb ik alleen maar aan zitten sleutelen, en onderdelen waren er niet van te krijgen. Allemaal lage-kwaliteits onderdelen eronder. Nu heb ik dus een van de goldline reeks van Gazelle (dat is het high end-reeks, voor diegene die het niet weet :)), en dat is absoluut toppie. De voorvork lekt nu een beetje, maar dat doen al die voorvorken na een aantal jaar. Verder echt helemaal nooit iets mee gehad wat niet mijn eigen schuld was, of in de categorie 'lekke band' zat.

De dealer die mij de fietsen heeft verkocht had zelf ook gezegd dat hij gestopt was met giants omdat hij er constant problemen mee had. Dus dat zegt genoeg. Kan zijn dat de high-end giants wel goed zijn, of je hebt toevalig een goed exemplaar. :)
Harm_H schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 17:15:
Begrijpelijk! Heb ik net Oath to Order opstaan terwijl ik dit lees, dat past erg goed bij de stijl van dit verhaal.
Even ge-youtubed. Past inderdaad goed :)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 maart 2011 19:49]


Door Tweakers user Anoniem: 42323, zaterdag 12 maart 2011 19:50

Kan me het gevoel voorstellen.

Ik rij al 7 jaar op een opa fiets en dat is gewoon helemaal mijn fiets(gevoel), iedereen zegt altijd dat het bagger kwaliteit is maar hij heeft het altijd trouw gedaan, gaat bijna nooit iets aan kapot, hoogstens een paar keer de gloeilampjes vervangen, band plakken of het dynamo wat steviger vastdraaien en fietst gewoon heerlijk, fiets er altijd al die dure fietsen mee voorbij. Vooral bij stoplichten, terwijl hun nog aan het klikken zijn met hun versnellingen ben ik al aan de overkant.

Trommelremmen kan je vaak weer goed krijgen door ze op te ruwen met een schuurpapiertje, daarna remmen ze weer perfect.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 maart 2011 20:00]


Door Goeievraag, zaterdag 12 maart 2011 20:06

Vind je dat niet wat zielig, een oude opa jou laten vervoeren?
Trommelremmen kan je vaak weer goed krijgen door ze op te ruwen met een schuurpapiertje, daarna remmen ze weer perfect.
Tenzij ze blijven hangen doordat de remschoenen zijn versleten, dan moet je de hoekjes wat afvijlen.

Door Daniël Kraak, zaterdag 12 maart 2011 20:31

Tsurany schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 19:38:
[...]

Verkapte 'kijk mij eens fiets met spaken kunnen betalen' post...
Ik zal eerlijk zijn... Ik was meteen een andere fiets wezen halen bij de fietsenmaker, want ik werd het zat dat alles één voor één kapot ging. :P

Door Tweakers user schuit24, zaterdag 12 maart 2011 21:52

Voor een Amsterdammer is dit een nieuwe fiets (A)

Door Tweakers user harmen1987, zaterdag 12 maart 2011 22:08

Heb ook nog steeds mijn fiets van toen ik twaalf was.. werkt nog steeds.. ben ondertussen 24 en rijdt er nog elke dag mee naar de TU Delft...

Door Tweakers user harmageddon, zaterdag 12 maart 2011 22:41

Hoe herkenbaar!!
Alleen bij mij loopt het verhaal iets anders...ging om een mountainbike.
Perfecte fiets, tot mijn vader de fiets meenam op wintersport. Terug van vakantie ging de fiets direct de schuur in, totdat ik in het voorjaar mijn fiets mee wilde nemen om door de bossen te knallen.
Wat zag ik? Een fiets vol met roest :( Mijn vader was vergeten de fiets af te spoelen met water... de fiets zat onder de pekel :( De fiets heeft nooit meer lekker gefietst. Zonde!

Door Tweakers user frozensun744, zondag 13 maart 2011 01:11

Waarom koop je geen ander achterwiel met terug trap rem? Heb je wel geen versnellingen, maar wel een fiets die altijd remt. ;)

Door Tweakers user Krisp, zondag 13 maart 2011 08:23

Goede middelbare schoolfietsen zijn goud waard. Ik heb met de mijne (een Batavus) uiteindelijk 35.000 km gefietst nadat hij echt (ja, echt) versleten was. Niet eens spaken, maar lagers, remmen, versnellingen, etc. Dat was echt een gouden fiets. Als ik geen transportfiets had gewild, had ik er zo weer een aangeschaft. :)

Door Tweakers user McGryphon, zondag 13 maart 2011 09:20

Thy King schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 19:47:
[...]
Ik heb 2 giant stadsfietsen gehad. De eerste was zo'n volledig geveerde versie. Reed absoluut fantastisch, maar in de achtervork (die had je nu, omdat ie geveerd was) zat een enorme elementaire (lees: 1e jaars ingenieursopleiding) fout die ervoor zorgde dat ie op de lasnaad brak. Ik was niet de enige met dat probleem, dus hadden ze die hele lijn fietsen gedumpt. Daarom worden ze niet meer gemaakt, maar volledig geveerde fietsen zijn fantastisch. Die zadelpenvering van tegenwoordig is absoluut bagger.

En toen had ik een 2e genomen, een special edition. Daar heb ik alleen maar aan zitten sleutelen, en onderdelen waren er niet van te krijgen. Allemaal lage-kwaliteits onderdelen eronder. Nu heb ik dus een van de goldline reeks van Gazelle (dat is het high end-reeks, voor diegene die het niet weet :)), en dat is absoluut toppie. De voorvork lekt nu een beetje, maar dat doen al die voorvorken na een aantal jaar. Verder echt helemaal nooit iets mee gehad wat niet mijn eigen schuld was, of in de categorie 'lekke band' zat.

De dealer die mij de fietsen heeft verkocht had zelf ook gezegd dat hij gestopt was met giants omdat hij er constant problemen mee had. Dus dat zegt genoeg. Kan zijn dat de high-end giants wel goed zijn, of je hebt toevalig een goed exemplaar. :)
Ik heb wel eens een Giant mountainbike doormidden gereden, zadelpenvering is inderdaad kak, en Gazelle maakt prima stadsfietsen. Dat ben ik allemaal wel met je eens, maar hetgeen ik vet heb gemaakt ben ik het niet mee eens. Veerelementen hoeven op een fiets echt niet te lekken! Fabrikanten van stadsfietsen bezuinigen gewoon enorm veel daarop. Zag pas van ik dacht Giant 2 fietsen, die op wel/geen verende voorvork na exact hetzelfde waren, en dat rechtvaardigde schijnbaar een prijsverschil van 500 euro; voor een vork met nauwelijks rebounddemping, en elastomeerblokken ipv een staalveer of luchtveer. De reden dat ze allemaal lekken is dat je qua veergedrag weinig verschil merkt in de stad, en ze er dus mee weg kunnen komen heel goedkoop spul voor idiote prijzen te verkopen. Voor dat geld heb je op een mountainbike een voorvork met een luchtveer, gewicht van minder dan 1500 gram en meer instellingsmogelijkheden dan in een spaceshuttle...

Door Tweakers user Thy King, zondag 13 maart 2011 11:37

harmen1987 schreef op zaterdag 12 maart 2011 @ 22:08:
Heb ook nog steeds mijn fiets van toen ik twaalf was.. werkt nog steeds.. ben ondertussen 24 en rijdt er nog elke dag mee naar de TU Delft...
Zolang die snachts binnen staat, is er niks aan de hand, en zal die nog vele jaren mee kunnen. Als die dag en nacht buiten staat, dan zal het een kwestie van jaren zijn totdat ie dood is.
frozensun744 schreef op zondag 13 maart 2011 @ 01:11:
Waarom koop je geen ander achterwiel met terug trap rem? Heb je wel geen versnellingen, maar wel een fiets die altijd remt. ;)
Ik heb een gruwlijke hekel aan terugtrapremmen. Die rijden gewoon niet lekker. Daarnaast gebruik ik mijn versnellingen ook constant, dus die wil ik ook niet missen.
McGryphon schreef op zondag 13 maart 2011 @ 09:20:
Ik heb wel eens een Giant mountainbike doormidden gereden, zadelpenvering is inderdaad kak, en Gazelle maakt prima stadsfietsen. Dat ben ik allemaal wel met je eens, maar hetgeen ik vet heb gemaakt ben ik het niet mee eens. Veerelementen hoeven op een fiets echt niet te lekken! Fabrikanten van stadsfietsen bezuinigen gewoon enorm veel daarop. Zag pas van ik dacht Giant 2 fietsen, die op wel/geen verende voorvork na exact hetzelfde waren, en dat rechtvaardigde schijnbaar een prijsverschil van 500 euro; voor een vork met nauwelijks rebounddemping, en elastomeerblokken ipv een staalveer of luchtveer. De reden dat ze allemaal lekken is dat je qua veergedrag weinig verschil merkt in de stad, en ze er dus mee weg kunnen komen heel goedkoop spul voor idiote prijzen te verkopen. Voor dat geld heb je op een mountainbike een voorvork met een luchtveer, gewicht van minder dan 1500 gram en meer instellingsmogelijkheden dan in een spaceshuttle...
Ik heb een voorvork waar ook het een en ander aan in te stellen is, maar het is de typische troep die van een gasveer af komt. Hij veert nog prima, dus vervangen is nog (lang) niet nodig, maar er begint zich wel roest te vormen; het spul is niet bepaald goed voor metaal. Het betekend dat een van de seals kapot is, dus vroeg of laat zal die vervangen moeten worden.

Ik heb geen problemen om te geloven dat ze inderdaad zullen woekeren waar ze kunnen. Maar dat zegt nog niet dat het automatisch troep is wat erop zit. Ik betwijfel ten zeerste dat ze troep op hun top-line fietsen schroeven.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 maart 2011 11:42]


Door Tweakers user HyperBart, maandag 14 maart 2011 10:49

Hmmmm, terugtrapremmen :)

Doet me denken dat ik als pubertje met mijn skate-broeken en Globes eronder naar school reed en lekker eens kon slippen met die terugtrapremmen... Waar is de tijd...

Ik heb op die jaren 4 fietsen versleten/gebruikt (ongevalletje, één kader doorgeknakt, andere fiets wat te veel kosten aan, en nu rij/reed ik nog altijd met de fiets van mijn overgrootvader waar mijn vader ook een tijd heeft op gereden...)

[Reactie gewijzigd op maandag 14 maart 2011 10:50]


Door Tweakers user plofkip, maandag 14 maart 2011 13:45

Herkenbaar! Heb 5 jaar lang een fiets in Zwolle bij het station gehad. Langzaam maar zeker sterft zo'n ding door het weer.
Toch veel plezier van gehad!

Door Florian, zondag 20 maart 2011 16:14

Heb laatst een nieuw achterwiel gekocht met trommelrem, versnellingen en binnen + buiten band voor 20 euro. Werkt prima en doet het goed. Was bij de fietsboer naast de kringloopwinkel in Delft op de Rotterdamseweg. Als ik jouw was zou ik daar eens langs gaan.

Reageren is niet meer mogelijk